Το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της Κρήτης είναι η τσικουδιά ή αλλιώς ρακή όπως έχει παραμείνει από την τούρκικη ονομασία της. Την παράγουμε πολύ εύκολα και σε αφθονία αφού η πρώτη ύλη, τα σταφύλια υπάρχουν αρκετά εδώ και αιώνες στην Κρήτη. Η απόσταξη της τσικουδιάς, παραδοσιακά γίνεται σε μεγάλα καζάνια (αποστακτήρες) σε οργανωμένους χώρους, με τραπέζια, πάγκους και νεροχύτη που έχει φροντίσει ο καζανάρης γιαυτά, γιατί ο κάθε ιδιώτης που θέλει να βγάλει την τσικουδιά του, πάει με την παρέα του, φίλους-κουμπάρους, κρατάνε κρέατα και μεζέδες και γίνεται μια μικρή ή μεγάλη γιορτή με λύρα χορό και τραγούδι μέχρι πρωίας. Μπορούμε όμως κι εμείς να φτιάξουμε 2-3-5 κιλά τσικουδιά στο σπίτι μας, αρκεί να υπάρχει όρεξη και μεράκι για δημιουργία. Χρειαζόμαστε : - Σταφύλια ώριμα και καθαρά, όσο πιο γλυκά είναι τα σταφύλια τόσο περισσότερη τσικουδιά θα δώσουν.
- Δοχεία πλαστικά, ανοιχτά από πάνω και να κλείνουν με καπάκι.
- Άμβυκα (αποστακτήρα), μπορούμε να βρούμε σε μαγαζί με γεωργικά εφόδια αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας με μια παλιά χύτρα ταχύτητος (βλ. εικόνες στο Google).
- Γράδο μέτρησης οινοπνεύματος
Σχόλια (4) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 18007 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) |